DSÖ, Umutlu Konuşmadı: “Henüz Zirveyi Görmedik”

Salı günü Cenevre’de basına dönük bir bilgilendirme yağan DSÖ sözcüsü Margaret Harris pek umutlu konuşmadı. Dünyadaki vakaların %90’nın Avrupa ve ABD kaynaklı olduğunu belirten sözcü henüz zirvenin görülmediğini belirtti.

Reuters- Gazete Duvar English (Çev: Dilaver Demirağ)

DSÖ sözcüsü Dr. Margaret Harris Cenevre’de bir bilgilendirmede bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salı günü yaptığı açıklamada Yeni COVID-19 vakalarının sayısının İtalya ve İspanya da dâhil olmak üzere Avrupa’nın bazı bölgelerinde hafiflediğini, ancak İngiltere ve Türkiye’de salgınların hala arttığını söyledi. “Genel dünya salgını, vakaların yüzde 90’ı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nden geliyor. Bu yüzden kesinlikle zirveyi görmüyoruz.” dedi. DSÖ, herhangi bir kısıtlamayı hafifletmeye başlamadan önce tecritte olanların yerlerinde olduklarından emin olmak için ihtiyaç duydukları altı adımı listeleyen bir kılavuzu üye ülkelere yol gösterecek. DSÖ bunu birkaç saat ya da ertesi güne kadar üye ülkelere iletecek.

Harris, ABD’nin şu anda en büyük salgına sahip olduğunu ve DSÖ’nün en büyük bağışçısı olmasının yanı sıra “fantastik bir ortak” olduğunu da sözlerine ekledi  “Her zaman örgüt eleştirileri olacak, eleştiriyi, özellikle yapıcı eleştiriyi dinlemek önemlidir.” diyen Harris “ve çalışmalarımız her türlü mesele ne olursa olsun devam edecek.” diye konuştu.

DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da Pazartesi günü, Başkan Donald Trump’ın DSÖ’nün COVID-19 salgınıyla başa çıkması konusundaki eleştirilerine rağmen ABD’nin BM ajansını finanse etmeye devam edeceğine dair güvenini dile getirmişti.

Rusya’nın, kuzey komşusu kaynaklı toplam 409 enfeksiyonla Çin’den kaynaklı en büyük ithal vaka kaynağı haline geldiğine dikkat çeken Harris

Harris, “Aslında Çin’in gerçekte -yeni yerel vakaların bulunmadığından emin olmak dışında- en büyük tehdidi ithal vakalar diyen Harris, aşılar konusu ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Aşıyı en az 12 ay veya daha uzun süre görmeyi beklememeliyiz.”

Bakanlık Verilerini Doğruladı

DSÖ sözcüsü Türkiye Sağlık Bakanlığının 14 Nisan itibarıyla Türkiye’de koronavirüsten yaklaşık 1.296 kişinin öldüğünü ve 60.000’den fazla kişinin enfekte olduğu verisini doğruladı. Harris, Anadolu Ajansı’nın bir sorusuna cevaben “Vakalarda hafif bir yavaşlama görmeye başlıyoruz. Zaman alacak ama evet, bir yavaşlama görülüyor. ”dedi

Harris ayrıca ülkelerin virüs bulaştığını bildikleri kişileri izlemeleri gerektiğini belirterek kapsamlı testlerin önemini vurguladı ve “Şu anda bulaşıcı olduğunu bildiğiniz insanların tüm temaslarını, tüm vakaları izleme olanağına sahipsiniz.” dedi

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı şu anda kendini izole etmesi gereken bireyleri takip etmesini sağlayacak bir mobil uygulama üzerinde çalışıyor.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın