Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Piyasacı Anlayışa Feda Ediliyor

Birinci basamak sağlık hizmetlerinde Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmelik içeriği itibariyle, sağlık hizmetinin kalitesinden ziyade sayısının öncelendiği, “Ne kadar hasta, o kadar para!” düsturu ile maaş hesaplamasının yapılacağı, önemli kalemlerde ilaçların reçete edilmesinin önünü keserek hasta ile sağlık çalışanını karşı karşıya getirerek sağlıkta şiddeti derinleştirecek bir yönetmeliktir.

Birinci basamağın güçlendirilmesi amacıyla çıkarıldığı söylenen bu yönetmelikle esasen halkın sağlığını öncelemeyen, uzun vadede sağlıkta ticarileşmenin önünü daha da açan, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran ve özlük haklarında kayıplara sebebiyet veren bir sağlık sistemi ortaya çıkacaktır!

Her yönüyle sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolu, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesidir. Ülkedeki maddi kaynaklar ve sağlık alanındaki emek gücü bunun için yeterli düzeydedir, yeter ki yağma ve talan son bulsun!

Sağlıkta şiddetten randevu bulunamamasına, ilaç eksikliğinden aşı yokluğuna, sağlık çalışanlarının göçünden sağlığın ticarileşmesine, sağlıkta performanstan yenidoğan ölümlerine kadar yaşanan tüm sorunların da ana nedeni elbette siyasi iradenin sorumsuz politikalardır.

SAĞLIK İLKE-SEN YÖNETİM KURULU

Bir yanıt yazın