Kamuda İş Güvencesini Bitirecek, Sözleşme ve Mülâkatı Esas Alacak Değişiklikler Kabul Edilemez!

Memurların herhangi bir gerekçeyle kolaylıkla işten çıkarılabileceği, kapitalist sömürü mekanizması olarak işleyen performans odaklı, torpil ve itaat temelli, sözleşmeli çalışmayı esas alan yeni personel rejimi OHAL fırsat bilinerek oldubittiye getirilmek isteniyor.

Daha önce de karşı çıktığımız bu düzenlemenin kabul edilebilir bir tarafı yoktur.

Bu dönüşüm, iş güvencesini ortadan kaldırarak boyun eğmiş, köleliği tamamen kabul etmiş bir kamu emekçisi profilini hedefliyor.

Sözleşmeli öğretmen alımı ile fiili olarak ilk uygulaması başlatılan bu süreçle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın bundan sonraki bütün öğretmen alımlarının sözleşmeli olacağına dair vurgusu bu husustaki niyetin açık ifadesi olmuştur.

Kamu çalışanlarının istenildiği zaman kapı önüne konulabilmesinin hedeflendiği çok daha öncesinde devletin en üst makamlarınca dile getirilmişti. Darbe girişiminin engellenmesi sırasında farklılıklara yapılan vurgunun yerini, memur alımlarında temel ölçütün bundan sonra mülakat olacağı dayatması almıştır. Şüphe yoktur ki bu açık bir tezattır.

Türkiye’de mülâkatın torpil, yandaş siyaset ve sendikaya mensup olmak şeklinde işlediğini herkes bilmektedir. Kamu personel rejimi bu yönde bir değişime uğradığı zaman bundan sonraki süreç eskisinden de kötü olacak, kapitalist verimlilik/performans sistemi dayatılırken nesnel olmayan değerlendirme süreçleriyle ilerleyen adaletsiz bir sözleşme yenileyip yenilememe gerilimi adaleti boğacaktır.

Adaleti iptal eden, köleliği dayatan bu uygulama kabul edilemez. Bu vesile ile Eğitim İlke-Sen olarak bu sürece karşı çıktığımızı ve Rabbimizin bir emri olarak adaleti talep edeceğimizi beyan ediyoruz.

SAĞLIK İLKE-SEN YÖNETİM KURULU

Bir yanıt yazın